EL FOLEY

Optativa Música i Cinema 23/24

INS La Serra

Els artistes foley amb una destresa sorprenent, aconsegueixen donar vida als mons cinematogràfics de maneres que van més enllà del que els ulls poden veure. A les pel·lícules, podem escoltar les veus dels protagonistes i gaudir de la banda sonora, però també hi ha una altra dimensió, una sèrie de sons invisibles però imprescindibles: el cruixir màgic d’un os trencat-se, el galop d’un cavall, les passes majestuoses d’un mamut i fins i tot el vol èpic d’un drac.

Aquesta màgia sonora és possible gràcies als artistes foley, que treballen dins d’un estudi de gravació per assegurar-se que aquests sons sonin tan reals com sigui possible. Quan parlem de Foley o efecte de sala, ens referim a la tècnica cinematogràfica que es dedica a recrear tots aquests sons que formen part d’una pel·lícula i que no es poden gravar durant el rodatge. Els platós de cinema i els entorns de filmació solen estar plens de sorolls que fan difícil captar els sons desitjats amb claredat. Ja sigui per la presència dels tècnics, els directors o altres sorolls com el dels aparells de càmera i les grues, la captació precisa dels sons pot ser tot un repte.

Aquesta dificultat es trasllada fins i tot als exteriors, on factors com el soroll del trànsit o el vent poden interferir amb la gravació. És per això que molts dels sons que volem que es sentin a la pel·lícula s’afegeixen durant la fase de postproducció, i això és gràcies a la destresa dels artistes Foley. Aquest ofici requereix una gran dosi d’imaginació i una oïda excepcional per crear sons que s’ajustin perfectament a les imatges.

Una mica d’història…

La història de l’ofici té el seu propi llegat, amb Jack Donovan Foley sent el pioner en aquest camp. El seu nom és tan simbòlic a la professió que l’ofici porta el seu cognom: Foley. Quan el cinema sonor va arribar, Jack va ser qui va començar a crear i gravar els sons ambientals de les pel·lícules en una sala de postproducció. Algunes de les primeres pel·lícules on va treballar van ser “El fantasma de l’òpera” (1925) i “Espartaco” (1929). Tot i això, aquesta pràctica ja existia en altres formes abans, com en les radionovel·les i les projeccions de cinema mut, on els efectes sonors eren una part crucial de l’experiència.

I avui?

Actualment, en una era tecnològica, podria semblar que l’ofici de Foley podria haver quedat obsolet, ja que hi ha biblioteques digitals d’efectes sonors pregravats disponibles a Internet. Malgrat això, l’art del Foley segueix essent rellevant. En moltes produccions, els sons es continuen gravant artesanalment, gràcies a l’habilitat dels artistes Foley. Aquesta pràctica aporta un toc únic i autèntic als projectes cinematogràfics.

Així que, si voleu aprofundir en aquesta tècnica màgica, us convidem a explorar el món del Foley. A través d’aquest art, podreu despertar la vostra creativitat i la vostra oïda activa, reconèixer i diferenciar diversos sons relacionats amb imatges i experimentar amb objectes quotidians per crear nous sons. A continuació, us mostrem un vídeo que us ensenyarà com crear el vol èpic d’un drac, una petita finestra a aquest món fascinant.


Treballs que has de presentar


Després de realitzar el taller de Caixaforum de “Foley. Sons i Cinema” haureu de realitzar aquesta activitat individual per tal de comprovar el vostre nivell d’assoliment dels continguts.


La primera activitat consisteix en respondre una seguit de preguntes en relació a la feina que realitzen els artistes de foley. Algunes de les qüestions es van comentar al taller i altres les pots complementar buscant informació a internet o llegint el text de l’inici.


La segona activitat consistirà en sonoritzar un fragment d’animació a escollir de la llista que et facilitaré. Per aquesta activitat hauràs de recrear els sons lliurement o utilitzar algun banc de sons. 


A continuació veuràs especificades cadascuna de les activitats.


PRIMERA ACTIVITAT

Contesta les preguntes i penja-les al teu “sites”

Explica en què consisteix la feina dels realitzadors de foley.

D’on prové el nom de Foley?

En una banda sonora hi trobem la música, els diàlegs i els efectes sonors. Busca una escena d’una pel·lícula on s’hi escoltin aquestes tres parts a la vegada i descriu el què s’escolta.

(Afegeix l’enllaç)

Quins són els passos que s’han de seguir a l’hora de fer un treball de sonorització de foley? Explica’ls

En el taller es van posar molts exemples de com recrear els efectes sonors. Fes un llistat dels que recordis.

També es va comentar que els sons de fora de camp també són molt importants a l’hora de recrear una escena. Explica què són. 

SEGONA ACTIVITAT

En aquesta part has de fer un treball de sonorització d’un fragment de vídeo. Has de triar-ne un dels que et facilito a la carpeta del Drive .

(En aquests vídeos hi pots incorporar música de fons si ho desitges també, sobretot en l’escena de terror).

Passos a seguir: 

1) Visionament de fragment

2) Fer un llistat dels sons que necessitaràs. 

3) Obrir un editor de vídeo i importa el vídeo que has escollit.

    (Aquí et deixo un tutorial que et pot ser útil).

4) Grava els sons directament amb l’editor o importa’ls amb mp3.

5) Sincronitza bé les imatges i els sons.

6) Quan acabis de fer l’edició cal exportar el teu vídeo i pujar-lo a la carpeta de treballs del Drive .

Vídeos d’exemple amb sons ja incorporats:

Join