Részecskeszűrő szakszerű tisztítása

Ha autója még garanciális időszakon belül van, alaposan fontolja meg, hogy szeretne-e néhány száz, maximum kétezer eurót megspórolni azzal, hogy saját maga tisztítja meg a részecskeszűrőt – vagy inkább a gyártó által preferált cserét szeretné elvégeztetni. Ha viszont egy régebbi dízelt vezetsz garanciális igény nélkül, akkor aligha van semmi baj, ha legalább egyszer kipróbálod a részecskeszűrő tisztítási eljárást, vagy kitisztítod.


Ezt követően a szokásosnál kicsit jobban figyeljen járműve viselkedésére. Ha a DPF figyelmeztető lámpa a vártnál sokkal hamarabb kigyullad, például tisztítás után néhány ezer kilométer megtétele után, vagy ha a motor észrevehetően kevesebb teljesítményt ad le, akkor más olyan hiba is előfordulhat, amely nem feltétlenül kapcsolódik a DPF tisztításához: például a turbófeltöltőn, a hengerfejtömítésen, a dugattyúgyűrűkön vagy a szelepszár-tömítéseken. Ennek eredményeként a motorolaj az égéstérbe, a belőle származó maradék pedig a dízel részecskeszűrőbe kerülhet.

Ebben az esetben szakemberrel kell megvizsgáltatni az autót. Ellenkező esetben fennáll a motor súlyos károsodásának veszélye, és a részecskeszűrő tisztításából származó megtakarításokat egy esetleg sokkal kiterjedtebb javításra fordítanák. Kár lenne – de elkerülhető is.

Join